Eli valmis. Tämän huivin tekemiseen on upotettu monta ahdistustuokiota, monta hermostuneisuuden hetkeä. Neule käteen, niin helpottaa ainakin hivenen. Malli on kirjasta Folk Shawls ja siinä on elementtejä shetlantilaisista perinnehuiveista. Ainakin olevinaan.  

143335.jpg

Ensin neulotaan kolmio alkaen alhaalta kärjestä. Sitten poimitaan sivuilta silmukat ja tehdään reunus. Lopuksi vielä "nirkko"reunus, joka valmistuessaan neulotaan kiinni tuohon itse työhön. Uusi juttu minulle. Mielestäni nirkkoreunuksen ohjeessa oli myös yhden silmukan virhe.(?) Kolmion mallineule oli viheliäistä neulottavaa, vaikka kuvio on sinänsä helppo, reunojen kanssa olin koko ajan pihalla. Jo ennen puolta väliä päätin olla välittämättä kaaviosta, ja tein vain oman pääni mukaan. Silmukoita ei onneksi siunaantunut paljoa liikaa. Erilaista moniin muihin huiveihin tässä oli se, että myös nurjalla neulotaan oikeaa. Huivi on siis paksu ja varmasti lämmin.

143336.jpg

Malli: Highland Triangle Shawl kirjasta Folk Shawls by Cheryl Oberle. Interweave Press.

Lanka: virolainen liukuvärjätty villalanka. Puikot: pyöröt nro 3,5.

Muoks: Huivin mitat: leveys 192cm ja korkeus 94cm.

143342.jpg

Vielä sananen tuosta kirjasta Folk Shawls. Ihana. 25 erilaista huivia ympäri maailmaa. Kaikissa kulttuureissa ei tokikaan tämä neulominen ole se perinteinen tapa valmistaa tekstiilejä, mutta sitten on esim. kudotusta huivista muokattu neuleohje. Kunkin jakson aluksi on huivitarinaa ko. kulttuurista, sekä viehättävä grafiikkakuva. Huiveista on sekä sanalliset, että kuvalliset ohjeet.

Esimerkiksi Skotlanti-osion alkuun kerrotaan merenneidosta, joka oli hurjan rakastunut erääseen merimieheen. Kuningas Neptunus antoi neidolle jalat, ja maalle noustuaan neito tajusi olevansa alaston. Hänpä näppäränä tyttönä kokosi meren vaahdosta itselleen huivin ja verhoutui siihen. Merimies oli aivan myyty ja kosi saman tien. Nähtyään neidon upean huivin muut naiset ottivat puikkonsa esiin ja koettivat saada aikaan jotain samanlaista.