Lennähdin viikonlopuksi Riikaan. Lennähdin tosiaan, lentoaika on vain tunnin. Ihan kuin olisi bussilla mennyt. Mitä nyt jonkin verran hermostutti ja edellisinä öinä jopa pelotti, sillä en ole lentänyt yli kymmeneen vuoteen. Äidiksi tultuani olen alkanut pelkäämään vähän kaikkea.

Olin saanut neuletovereilta muutaman lankakaupan osoitteen ja sinne siis:
1930291.jpg
Filatin liike löytyy vanhasta Riiasta osoitteesta Zirgu Iela 3. Valikoima taisi olla melko lailla sama kuin taannoin Tallinnan Filatissa. Ehkä hieman pienempi oli tämä liike. Nämä vyötteelliset langat ovat Filatista. Raidoittuvaa sukkalankaa, silkkivillalankaa kun oli niin nätti ruskean sävy. Tuo nyppyläinen oli herkku. Nääs noissa nypyissä on tismalleen samat värit kuin neiti Näpsälle ompelemassani takissa. Liikkessä tuo nyppylanka oli neulottu ruskean paksun langan kera ja näytti hyvälle. Nyppyläisen takana sekoitelankaa herkullisissa sävyissä; ehkäpä huivi. Hinnat olivat hieman edullisemmat kuin Suomessa. Esim. tuon raitasukkalangan hinnaksi jäi kuutisen euroa.

Nuo kaksi isoa vyyhtiä ovat paikalliselta Keskustorilta, joka entisillä Zeppelin-halleilla sijaitsee. Aika tovin saimme isoa aluetta kierrellä, ennen kuin lankanurkalle osuimme. Muutama mummeli siellä lankaa vain tällä kertaa myikin. Molemmissa on lankaa reippaasti yli 200g, hinta oli 2 ja 2,5 latia, eli euroissa kolmisen euroa. Lanka on ehtaa villaa, eikä edes karkeimmasta päästä. Värisväyjä oli tarjolla kymmenisen, plus luonnonväriset. Pinkki on tuota tuttua mun pinkkiä ja keltaisesta olen ilmeisesti saanut tartunnan blogeista :) Kaunis keltainen kuin mikä.

Kaksi lapasaiheista kirjaa ovat Globuss-kirjakaupasta Valnu Ielalta. Toinen on kaksikielinen ja esittelee lapasia ja sukkia 1900-luvun lopulta tähän päivään . Toisessa on yksityiskohtaisesti neuvottu lapasten ja sormikkaiden neulomista kirjoneulepiirroksineen. Kieli on tosin latvia, mutta jospa sitä jotenkin selviäisi. Mainiot opukset, yhtä kaikki.

1930293.jpg
Ja pitihän minun saamani upeat latvialaiset sormikkaatkin. Lapasia ja sormikkaita myytiin siellä täällä, mutta nämä Tines-merkkiset olivat ehkä hienoimpia. (eikä vähiten nimensä puolesta ;)) Ostin nämä täältä.
Kiinnostaisi tietää ketkä nämä neulovat ja paljonko he saavat työstään palkkaa. Oletettavasti eivät kovin suuresti ainakaan meidän mittapuullamme. Ja ovatko perusmummojen myymät lapaset sitten heidän omatekemiään? Nämä ultrahienot sormikkaat maksoivat euroissa n. 18 euroa.
Joka tapauksessa nämä ruususormikkaat ovat aivan upeat. Minä en moisia saisi koskaan aikaiseksi. Neiti Näpsä on heppahöperö, hänelle nuo heppalapaset.